Webtest marketing
Image default
Computers / Internet / Searching

Wat te doen bij een kapotte smartphone?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je even niet goed oplet kan het zomaar voorkomen dat je geliefde smartphone op de vloer valt. Angstig raap je het gevallen toestel van de grond en zie je dat het scherm gebarsten is. Wat nu?

Schade aan de smartphone

Schade aan de smartphone, je bent niet de enige die dit meemaakt. Per jaar worden er heel wat toestellen gerepareerd door fabrikanten, providers en smartphone reparatie shops zoals SmartphoneRepairs. De schade aan het toestel wordt niet altijd veroorzaakt door eigen schuld. Zoals wel het geval is bij een valpartij of waterschade. Het kan namelijk ook voorkomen dat je telefoon stuk is door een fabricage defect. In dat geval kun je aanspraak maken op de wettelijke garantie of de fabrieksgarantie.

Garantie

De begrippen wettelijke garantie en fabrieksgarantie worden nog weleens door elkaar gehaald. Echter is de betekenis van beide begrippen verschillend. Op een smartphone heb je meerdere garanties: de wettelijke garantie, fabrieksgarantie of verkopersgarantie en eventueel bijgekochte extra garantie.

Wettelijke garantie houdt in dat je altijd recht hebt op een goed product. Wanneer je smartphone niet naar behoren werkt binnen 6 maanden na aankoop moet de verkoper bewijzen dat dit door jou komt. Kan dit niet worden bewezen? Dan heb je recht op een gratis reparatie. Na een periode van 6 maanden of langer moet je zelf bewijzen dat het defect aan de smartphone ligt en niet aan jou.

Een aanvulling op de wettelijke garantie is de fabrieksgarantie, ook wel verkopersgarantie genoemd. Deze garantie heeft een bepaalde looptijd. Gaat jouw smartphone na 6 maanden en binnen de looptijd van de garantie stuk? Dan moet de verkoper een passende oplossing verzorgen, zonder dat je hoeft te bewijzen dat je onschuldig bent.

Verzekering

Wanneer je smartphone stuk gaat door eigen schuld of wanneer het garantietermijn is verlopen, kun je de reparatiekosten wellicht laten dekken door jouw verzekering. Bij een ongeval binnenshuis worden reparatiekosten vaak vergoed door de inboedelverzekering, mits je zeer uitgebreid tot allrisk verzekerd bent. Ook een buitenshuisdekking wil nog weleens smartphone reparatiekosten vergoeden. Lees de voorwaarden van jouw verzekeraar goed om te controleren of je aanspraak kunt maken op de dekking.

Smartphone reparatie

Hoe de schade aan je smartphone ook is veroorzaakt en wie de kosten dekt, je telefoon zal gerepareerd moeten worden. Een leven zonder smartphone is namelijk in het digitale tijdperk haast onmogelijk geworden. Deze reparatie kun je laten doen door de provider, de fabrikant of door een reparatie shop bij jou in de buurt. Bij een reparatie shop is het verstandig om te controleren of de shop gecertificeerde en originele onderdelen gebruikt. Verder is het raadzaam om te controleren of de reparatie shop garantie geeft. Dit om te voorkomen dat je toestel alsnog niet naar behoren werkt of opnieuw snel stuk gaat.