Webtest marketing
Image default
Computers / Internet / Searching

Het ontstaan van schoorsteenbranden

Het is de schrik van iedere openhaard stoker: een schoorsteenbrand. Ieder jaar weer zijn er enkele duizenden gevallen in Nederland van mensen waarbij de schoorsteen in brand is gevlogen. Vaak te wijten aan gebrekkig onderhoud en onvoldoende veegbeurten, is dit een vervelend probleem in Nederland. Hoewel er geen verplichtingen zijn rondom het onderhoud van je schoorsteen is het toch belangrijk kennis te hebben van veilige omgang met schoorstenen. Dit is al helemaal waar als u regelmatig stookt.

Veelal is de oorzaak van dit soort branden roet dat aankoekt in de binnenwand van de schoorsteen. Het is hierom belangrijk dat u af en toe een schoorsteenveegbedrijf laat komen voor het nodige onderhoud. Op die manier houdt u de schoorsteen schoon en het risico op brandend roet laag. Veel verzekeringen eisen ook dat dit jaarlijks wordt gedaan, vanwege het grote brandgevaar wanneer dit niet gebeurt.

Maar toch is dit niet het enige wat een brand in de schoorsteen kan veroorzaken. Ook hout dat rot of nat is kan de boosdoener zijn. Onverbrande deeltjes van het hout, wat creosoot heet, kan zich hier namelijk tegen gaan vastplakken. Het kan aankoeken en een dikkere laag vormen welke erg brandbaar is. Een temperatuur van 500 graden Celsius is al genoeg voor ontbranding, wat een temperatuur is die vrij makkelijk behaald wordt in een schoorsteen. Het is dus ook belangrijk dat u goed in de gaten houdt of er geen daklekkage is, aangezien dit zulk houtrot kan veroorzaken.

Overigens is brand niet het enige probleem dat er in een schoorsteen kan ontstaan. Ook vogelnestjes of andere verstoppingen van de schoorsteen kunnen slechte gevolgen hebben. Als de luchtstroom geblokkeerd raakt is dit niet alleen slecht voor de energierekening, maar kan dit ook gevolgen hebben voor de veiligheid van uw huishouden. Koolmonoxidevergiftiging kan plaatsvinden hierbij, aangezien de lucht niet meer goed omhoog beweegt.

https://www.pieterlorje.nl/