Webtest marketing
Image default
Computers / Internet / Searching

Geschiedenis van de kerstboom

De blijvend groene spar wordt traditioneel al duizenden jaren gebruikt om winterfestivals te vieren. Heidenen gebruikten takken ervan om hun huizen tijdens de winterzonnewende te versieren, omdat het hen aan de komende lente deed denken. De Romeinen gebruikten dennenbomen om hun tempels te versieren op het festival van Saturnalia. Christenen gebruiken het als een teken van eeuwig leven met God.

 

Niemand weet echt zeker wanneer dennenbomen voor het eerst als kerstbomen werden gebruikt. Het begon waarschijnlijk ongeveer 1000 jaar geleden in Noord-Europa. Veel vroege kerstbomen lijken ondersteboven aan het plafond te zijn opgehangen met kettingen (opgehangen aan kroonluchters / verlichtingshaken).

 

Andere vroege kerstbomen, in veel delen van Noord-Europa, waren kersen- of meidoornplanten (of een tak van de plant) die in potten werden geplaatst en naar binnen werden gebracht zodat ze hopelijk met Kerstmis bloeiden. Als je je geen echte plant kon veroorloven, maakten mensen piramides van hout en ze waren versierd om eruit te zien als een boom met papier, appels en kaarsen. Soms werden ze van huis tot huis rondgedragen in plaats van in een huis te worden tentoongesteld.

 

Het is mogelijk dat de houten piramide bomen bedoeld waren als Paradise Trees. Deze werden gebruikt in middeleeuwse Duitse Mystery of Miracle Plays die op kerstavond voor kerken werden gespeeld. In vroege kerkkalenders van heiligen was 24 december de dag van Adam en Eva. De paradijsboom vertegenwoordigde de Hof van Eden. Het werd vaak door de stad geparadeerd voordat het stuk begon, als een manier om het stuk te adverteren. De stukken vertelden Bijbelverhalen aan mensen die niet konden lezen.

 

Het eerste gedocumenteerde gebruik van een boom bij kerst- en nieuwjaarsvieringen wordt beweerd tussen de steden Tallinn in Estland en Riga in Letland ! Beiden beweren dat ze de eerste bomen hadden; Tallinn in 1441 en Riga in 1510. Beide bomen werden geplaatst door de ‘Brotherhood of Blackheads’, een vereniging van lokale ongetrouwde kooplieden, reders en buitenlanders in Livonia (nu Estland en Letland).Tegenwoordig kun je ook een kant en klare kerstboom kopen. Dit is een kerstboom met versieringen of verlichting. Ook kunnen deze bomen meerdere jaren gebruikt worden omdat het kunstbomen zijn. 

https://www.xmasdeco.nl/